fbpx
+386 31 255 – 228 office@moxture.com

Kapilarna vlaga

KAJ JE KAPILARNA VLAGA?        

Ali ste tudi vi med tistimi, ki se soočajo s kapilarno vlago in problemom vlažnih sten ter posledično tudi plesnijo?

Potem ste na pravem naslovu, da vam razložimo kaj je kapilarna vlaga, kako vpliva na življenje, materiale in kako si lahko pomagate.

Kapilarna vlaga je velik problem pri vseh starejših objektih (hidroizolacije sploh ni ali je dotrajana) in opažamo, da tudi pri novejših objektih kjer je bila neustrezno izvedena hidroizolacija. S problemom kapilarne vlage se sooča vse več ljudi, predvsem tisti, ki živijo v starih in ne obnovljenih objektih.

KAKO VEMO, DA TEŽAVE POVZROČA KAPILARNA VLAGA?

Da imamo problem s kapilarno vlago se kaže na naslednje načine. Prepoznamo jo po neprijetnem vonju po vlagi ter zatohlosti, pojavi se plesen na zidovih, oplesk na stenah se začne napihovati, na površini zidu se pojavijo vodotopne soli, ki razkrajajo omet, zato ta začne odpadati, v naslednji fazi pa začne propadati tudi nosilna konstrukcija, kar vpliva na slabo statičnost objekta.

Pri kapilarni vlagi prihaja do vleka vlage iz zunanjosti v samo konstrukcijo stavbe. Neustrezno  izvedena  ali  dotrajana  hidroizolacija je pogost vzrok vlažnih zidov pri vseh starejših hišah. To pripelje do pojava kapilarne vlage, pri čemer voda iz tal prehaja v stene stavb in se lahko v ekstremnih primerih povzpne tudi do 6m visoko.

Dež, sneg in talna voda nenehno vlažijo zgradbe. Tem nadlogam se pridruži še vlaga, ki se dviga po drobnih porah v zidu, tista, ki nastaja ob uporabi »mokrih« prostorov (kuhinja, kopalnica) ter »potenje« betonskih delov zgradb zaradi slabo izvedene toplotne izolacije.

Pri procesu kapilarnega dviga vlage porozne stene vpijajo vodo iz tal. Kapilarna vlaga se dviguje skozi pore in kapilare, običajne velikosti od 1 do 2/1000 mm. Voda prinaša v stene minerale in mineralne soli, ki ostanejo v steni, ko voda izhlapi. Vlago najmočneje vpijajo opeka, apnenec, gips in malta. Z izhlapevanjem vode se soli prenašajo na površino stene v območje ometa, kjer se v veliki koncentraciji kristalizirajo in odlagajo. Višina kapilarnega dviga je odvisna od debeline stene in kvalitete ometa.

NAJPOGOSTEJŠI VZROKI ZA ČEZMERNO KAPILARNO VLAGO TER KONDEZACIJSKO VLAGO

Vzrokov je več, med najpogostejšimi pri kapilarni vlagi so napake pri gradnji, kot so slabo izolirani ali celo neizolirani temelji, poškodovana hidroizolacija, nepravilno izvedena drenaža, napake pri odvajanju vode od objekta, zunanje stene brez ustrezne ali zadostne toplotne izolacije, zamakanje zaradi poškodovane strehe, neustrezno zračenje in odvajanje vlage iz notranjosti, kar med drugim vodi h kondenzaciji vlage na površini ali v notranjosti zidov. Zaradi naštetih napak nastanejo toplotni mostovi, ki so najbolj izraziti v hladnejših mesecih in vplivajo tako na toplotno bilanco objekta kot na kakovost bivanja v njem.

ŠKODLJIVOST VLAŽNIH ZIDOV – KAPILARNA VLAGA

Kapilarna vlaga, ki se pojavlja v zidovih je neprijetna in škodljiva. Vlažna stanovanja so vzrok mnogih bolezni, predvsem pljučnih in revmatičnih.

Kapilarna vlaga pa povzroča tudi veliko materialno škodo. Vlažne stene so neprimerno slabši toplotni izolator od suhih, zato so stroški za ogrevanje objektov mnogo večji.

Seveda pa lahko vlaga tudi neposredno poškoduje objekt, saj povzroča:

  • Odpadanje ometov
  • Razjedanje betona in malte
  • Pokanje konstrukcije
  • Propadanje temeljev
  • Gnitje lesenih in rjavenje železnih delov konstrukcije
  • Poškoduje pohištvo, starine, freske.

KAJ PA ČE JE KAPILARNA VLAGA ŽE V ZIDU?

Stare zgradbe nimajo talnih vodnih izolacij, ali pa so slabo izvedene. Če pa upoštevamo še pretežno slabo vzdrževanje strehe in strešne kritine, se ne smemo čuditi vlažnosti zgradb.

Najprej moramo preprečiti nadaljnje vdore vode v zgradbo (obnova strehe in drenažno izsuševanje zemljišča okoli zgradbe, hidroizolacija).

Zidove in lesene nosilne tramove pa izsušimo z zidnimi zračniki – kondenzatorji.

KAKO KAPILARNA VLAGA VPLIVA NA KONSTRUKCIJO HIŠE IN GRADBENE MATERIALE?

Gradbeni material, ki je vlažen ima v primerjavi s suhim slabšo nosilnost, v primeru dolgoletne izpostavljenosti kapilarni vlagi pa lahko resno ogrozi statično trdnost objekta. Zaradi vlage se gradbenim materialom poslabšajo tudi toplotno izolativne lastnosti. Izolativnost je odvisna od zračnih por v gradbenem materialu. V primeru, da te pore zapolni voda, je material veliko bolj toplotno prevoden in posledično slabši toplotni izolator. Zaradi mokrih zidov so naši stroški ogrevanja in hlajenja lahko tudi do 65% večji kot pri suhem zidu, saj je v kubičnem metru zidu lahko tudi do 450l vode.

KAKO NAJUČINKOVITEJŠE IZSUŠITI KAPILARNO VLAGO?

Najučinkovitejše izsuševanje vlažnih zidov prepojenih s kapilarno vlago je na naraven način, z doživljenjsko funkcijo. V vlažne zidove izvrtamo iz zunanje strani luknje katere morajo biti strokovno izvedene (pod določenim kotom, pravilni razmak, pravilna dolžina). V izvrtane luknje se vgradijo zidni zračniki – kondenzatorji. S pravilno razmestitvijo odprtin in strokovno vgrajenimi zračniki bo zgradba začela »dihati« in se sušiti. V primeru, da so vlažni kletni prostori se enak postopek sanacije naredi v kletnih prostorih in se poskrbi za ustrezno prezračevanje, da vlaga, katera bo izhlapela iz vlažnih zidov lahko zapustila prostor.

Rezultati takega načina izsuševanja so presenetljivi, kljub sorazmerno zelo majhnim stroškom. Funkcija izsuševanja je doživljenjska.

KONDENZACIJSKA VLAGA

Pri kondenzacijski vlagi se plesen razvije kot posledica trajnejše obremenitve z vlago v samem prostoru. Pri tem velja pravilo, da najprej izbruhne na najhladnejših mestih, ki so običajno posledica toplotnih mostov.

Na razvoj plesni zaradi prekomerne kondenzacijske vlage tako vplivajo trije bistveni dejavniki:

  • Višina relativne vlage v prostoru.
  • Temperatura v samem prostoru.
  • Temperatura površine na kateri se pojavlja plesen.

Vsi ti trije dejavniki pogojujejo točko rosišča. Ta določa, pri kateri temperaturi in relativni vlagi, bo prihajalo do pojava kondenza na površini.

V primeru, da je stavba izpostavljena še kapilarni vlagi katera še dodatno vlaži, je življenje lahko zelo oteženo in zdravje izpostavljeno veliki nevarnosti.

Pri kondenzacijski vlagi si lahko najlažje pomagamo z ustreznim prezračevanje, rekuperacijo in z aparati kateri vpijajo vlago.

Primerna zračna vlaga za zdravo bivanje v prostoru je med 55% in 65%. V primeru, da je ta vlaga višja spodbuja nastanek bakterij in vpliva na razvoj alergij ter bolezni.

Ob neustreznem prezračevanju lahko stanje veliko poslabšamo. Z neprepustnimi okni, raznimi barvami, ploščicami ter oblogami, ki jih dajemo na zidove stanje poslabšamo, saj preprečujemo zračnost sten.

 

KAKŠNA JE RAZLIKA MED KAPILARNO IN KONDENZACIJSKO VLAGO?

Kapilarna vlaga pomeni kapilarni vlek vode iz zemlje v temelje in tako naprej po zidovih. Kapilarna vlaga je posledica naravnih pojavov. Pri kondenzacijski vlagi pa govorimo o prostorski vlagi, ki jo ustvarjamo sami, s kuhanjem, tuširanjem, izdihavanjem,… in se nabira v prostoru katerega neustrezno prezračujemo. Na vse to vplivajo še dodatni dejavniki kot je vlažno vreme, dež, sneg, vlažni zidovi zaradi kapilarne vlage, sušenje oblačil v prostoru, neustrezno gretje,.. Otrok vlage je plesen, ki se lahko nevarno širi po zidovih, skritih vlažnih in hladnih kotih, ter po celotnem prostoru. Spore plesni so zelo nevarne za zdravje zato je zelo škodljivo bivanje v takšnih prostorih, saj povzročajo huda bolezenska stanja. Več o plesni si preberite tukaj.

Ostale novice in nasveti

PLESEN IN BOLEZEN

PLESEN IN BOLEZEN

KAJ SO PLESNI? Plesni so večcelične glive, ki so razširjene povsod okrog nas- v notranjem in zunanjem okolju. Plesni v notranjem okolju rastejo pri...

preberi več

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Komentarji

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prenesi knjigo "Vlaga in plesen"

Prenesi si knjigo in ugotovi kako uspešno izsušujemo zidove v primeru kapilarne vlage.

Hvala za prenos knjige

Prenesi knjigo "Vlaga in plesen"

Prenesi si knjigo in ugotovi kako uspešno izsušujemo zidove v primeru kapilarne vlage.

Hvala za prenos knjige