fbpx
+386 31 255 – 228 office@moxture.com

ČUDEŽNI IN FUNKCIONALNI RECEPTI ZA ODSTRANJEVANJE NADLEŽNE PLESNI

KATERA SO NARAVNA SREDSTVA ZA ODSTRANJEVANJE PLESNI?

Naravna sredstva za odstranjevanje plesni so:

–              Vodikov peroksid (H2O2) (še posebej če ima dodane delce srebra).

–              Soda (natrijev bikarbonat), ki je visoko bazična in s tem povzroči odmiranje gliv.

–              Apno (žgano apno) srka vase vlago, čisti ter razkužuje zrak.

 

OLJE ČAJEVCA – eterično olje čajevca lahko kupimo že v skoraj vsaki trgovini za zdravo prehrano ali naravno kozmetiko. Olje čajevca je eno najboljših naravnih sredstev proti plesni. Sicer ima olje močan vonj, ki pa v nekaj dneh izgine. Lahko ga uporabljamo na stropih in stenah, preprogah in v kopalnici.

Kako ga uporabljamo: Zmešajte 2 čajni žlički eteričnega olja čajevca z dvema skodelicama vode, vse skupaj zlijte v posodo za škropljenje (razpršilec) in razpršite po plesnivih površinah.

GRENIVKA – ekstrakt iz grenivkinih semen sicer ni najbolj poceni, je pa zelo učinkovito sredstvo proti plesni, poleg tega pa je še brez vonja. Ne drgnite poškropljenih površin.

Kako ga uporabljamo: Naredite sprej tako, da zmešate 20 kapljic ekstrakta iz grenivkinih semen z 2 skodelicama vode in poškropite plesnive površine. Ne drgnite poškropljenih površin.

KIS je eno izmed najcenejših naravnih sredstev proti plesni, poleg tega je uporaben tudi za čiščenje skoraj vseh površin in posode. Kis uniči približno 82 % plesni če ga čistega poškropite po plesnivih površinah in če vas ne moti njegov vonj, ki po nekaj urah izgine.

Če uporabljate v kopalnici plastično zaveso okoli tuša, dobro veste, da se še posebej na spodnjem robu rada nabere plesen. To pa ne pomeni, da jo morate zamenjati ali vreči v smeti! Zmešajte vodo, 2 žilici sode bikarbone in nekaj kisa in jo zdrgnite s nekoliko bolj grobo cunjo ali brisačo. Pustite delovati nekaj minut in potem izperite z vodo.

– Če se vam zgodi, da se plesen pojavi na blagu, naredite pasto iz limoninega soka in soli, vtrite na plesniva mesta in obesite blago ali oblačilo na sonce. Ponavljajte proces dokler madež ne izgine.

BELI VINSKI KIS lahko uporabljamo nerazredčen, še posebej, če je plesen že trdovratno zažrta v steno. Kis se bo v steno vpijal, v naslednjem koraku pa mu lahko dodamo eterično olje sivke ali pa eterično olje čajevca, citronele, geranije, ki prav tako delujejo razkuževalno. Razmerje med kisom in eteričnim oljem naj bo 10 proti 1, raztopino pa na prizadeto mesto nanesemo vsaj dvakrat.  Kot po uporabi fungicidnih sredstev, tudi po uporabi naravnih razkužil suho steno pobarvamo z ustrezno zidno barvo, najboljše termično barvo.

Naredi sam:

NARAVNO RAZPRŠILO ZA UNIČEVANJE PLESNI S SODO BIKARBONO

Najbolj naravna, enostavna in učinkovita za spopadanje s plesnijo je soda bikarbona, naravni baktericid in belilo, ki ga lahko mešamo z limoninim sokom, vodikovim peroksidom in dodatnim eteričnim oljem, da dobimo močno in naravno razpršilo proti plesni.

Recept:

Za pripravo mešanice potrebujete naslednje sestavine, katere zmešate v prazno in čisto steklenico za pršenje:

  • 1 skodelica vode
  • ½ skodelice belega kisa
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 5 kapljic eteričnega olja sivke
  • 5 kapljic eteričnega olja limone

Zmes pripravimo tako, da bikarbono najprej raztopimo v vodi, nato dodamo kis in nato eterična olja.

Zmes nato dobro zmešamo, damo v posodo s katero bomo pršili in sredstvo za ubijanje plesni je pripravljeno za uporabo.

Opozorilo: če kombiniramo kis in sodo bikarbono, se ta dva elementa spenita zaradi kemične reakcije med kislino in bazičnim produktom. Nastala bo pena, ki sprošča CO2, vendar to ni nič hudega ali nevarnega. Preprosto ga nanesite na površine na katerih je plesen in pustite delovati nekaj ur. Ta zmes bo oddajala prijeten vonj zahvaljujoč eteričnim olj katera imajo tudi protimikrobne lastnosti in preprečujejo nastanek plesni, medtem ko bikarbonat pomembno beli.

Ta raztopina mehča plast plesni tako, da jo je mogoče enostavno odstraniti s krpo, ne da bi pri tem poškodovali površino.

Nasvet: postopek je smiselno ponavljati dokler plesen popolnoma ne izgine. Upoštevajte tudi ustrezno prezračevanje ter, da se vlaga ne nabira v prostoru.

 

NARAVNO ČISTILO PROTI PLESNI – DETERGENT ZA STENE

Drugi recept za učinkovito naravno čistilo proti plesni vključuje uporabo teh sestavin:

Recept:

  • 700 ml vode
  • 2 žlici sode bikarbone
  • vedno 2 žlici fine soli
  • 2 žlici vodikovega peroksida (30 ali 40 volumnov)

Postopek:

Potrebujete razpršilnik. Nato v vodi raztopite sodo in sol ter vse skupaj nalijte v steklenico. Dodajte vodikov peroksid in nežno stresite steklenico. Čistilo je pripravljeno za uporabo.

Opozorilo: zelo pomembno je, da mešanico pred uporabo vedno nežno pretresite .

Vas zanima več o plesni in njeni škodljivosti? …

Ostale novice in nasveti

PLESEN IN BOLEZEN

PLESEN IN BOLEZEN

KAJ SO PLESNI? Plesni so večcelične glive, ki so razširjene povsod okrog nas- v notranjem in zunanjem okolju. Plesni v notranjem okolju rastejo pri...

preberi več
Kapilarna vlaga

Kapilarna vlaga

KAJ JE KAPILARNA VLAGA?         Ali ste tudi vi med tistimi, ki se soočajo s kapilarno vlago in problemom vlažnih sten ter posledično tudi plesnijo?...

preberi več

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Komentarji

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prenesi knjigo "Vlaga in plesen"

Prenesi si knjigo in ugotovi kako uspešno izsušujemo zidove v primeru kapilarne vlage.

Hvala za prenos knjige

Prenesi knjigo "Vlaga in plesen"

Prenesi si knjigo in ugotovi kako uspešno izsušujemo zidove v primeru kapilarne vlage.

Hvala za prenos knjige