fbpx
+386 31 255 – 228 office@moxture.com

PLESEN – TIHI UBIJALEC V NAŠIH DOMOVIH

KAJ JE PLESEN IN ZAKAJ SLABO VPLIVA NA ZDRAVJE?        

Plesen, takšno in drugačno najdemo v skoraj vsakem stanovanju. Ker niso vse plesni nevarne in je njihovo toksičnost običajno mogoče dokazati zgolj z laboratorijskimi preiskavami, jo je priporočljivo vedno odstraniti (vendar na previden način).

Spore plesni se enostavno in hitro prenašajo. Prilepijo se na človeka, žival, čevlje, ali pa v stanovanje pridejo celo skozi odprto okno. Nato se ugnezdijo v vlažnem delu stanovanja in se začnejo razmnoževati. Najpogosteje je to na vlažnem lesu, stenah, tleh, kartonu in celo bombažnih izdelkih. Če začne plesen poseljevati naše domove, lahko to postane izjemno nevarno za zdravje. Pojavijo se lahko alergije, infekcije, poškodbe kože, ožilja in številne druge bolezni.

Pri ljudeh se kot posledica izpostavljenosti plesni najpogosteje pojavljajo alergije in pomenijo reakcijo na nekaj ekstremno nevarnega in v skrajnih primerih celo smrtno nevarnega. Razlog, zakaj je plesen tako nevarna, je ta, da so njene spore tako majhne, da se jih na glavo bucike lahko naseli tudi do 250.000 in lahko prodrejo v obrambne mehanizme organizma. Ko enkrat prodrejo v telo, se začnejo kopičiti v spodnjem delu pljuč in preko pljuč preidejo v krvni obtok. To lahko prepreči pljučem, da bi prenašala kisik v krvni obtok in povzroči brazgotinjenje pljuč.

Pazite se toksičnih plesni. Glede na to, da 90 odstotkov časa preživimo v zaprtih prostorih, moramo zagotoviti, da bodo naši domovi zdravi. A na žalost večinoma niso. Dolgotrajna izpostavljenost črni plesni tako lahko povzroči zastrupitev organizma, saj plesen sprošča toksine. Zastrupitev se kaže z glavoboli, kašljem, vnetjem grla, težavami s sinusi, vročino, vrtoglavico ter slabostjo in je lahko, če je ne odkrijemo in začnemo pravilno ter hitro zdraviti, tudi smrtno nevarna. Plesen lahko poškoduje tudi notranje organe, ožilje, kožo,…

V najhujših primerih lahko plesen poškoduje notranje organe in povzroči celo odpoved organov pri ljudeh. Do tega pride, če spore plesni prodrejo v človeško telo in začnejo kolonizirati določene organe, se hraniti z njim in medtem sproščati mikotoksin, ki je nevaren za ljudi. Mikotoksin je nevaren za vse notranje organe, vključno s srcem, pljuči in reproduktivnimi organi. Učinki izpostavljenosti plesni na reproduktivne organe še niso dobro raziskani, vendar pa so raziskave pokazale, da so imele ženske, ki so bile dlje časa izpostavljene črni plesni, težave z zanositvijo in da so doživele več spontanih splavov. Izpostavljenost pa je nevarna tudi za plod, saj so študije primerov pokazale, da so nekateri otroci, katerih matere so bile med nosečnostjo izpostavljene plesni, trpeli zaradi krvavitev v pljučih.

O VLAGI V ZIDOVIH – kapilarni vlek

Dež, sneg in talna voda nenehno vlažijo zgradbe.

Tem nadlogam se pridruži še kapilarna vlaga, ki se dviga po drobnih porah v zidu, tista, ki nastaja ob uporabi »mokrih« prostorov (kuhinja, kopalnica) ter »potenje« betonskih delov zgradb zaradi slabo izvedene toplotne izolacije. V vseh primerih je najboljša in brezhibna izvedba toplotnih in vodnih izolacij po načrtih in nasvetih strokovnjakov.

VLAGA IN PLESEN

TOP 4 razlogi,  zakaj moramo ustaviti vlago v našem prostoru in kaj povzroča:

  • BAKTERIJE: Vlaga je glavno gojišče bakterij. Bakterijske kolonije rastejo na vlažnih organskih snoveh, posebej na ploščicah in deskah. V primeru, da ne ustavimo vira, nam na dolgi rok proti vlagi ne bo pomagalo nobeno anti-bakterijsko čistilo in bakterije se bodo nekontrolirano razmnoževale.
  • PRŠICE: rak rana vsakega. Nihče ne mara pršič, vendar žal so prisotne v naših domovih. Pršice uspevajo v toplem in vlažnem okolju. Posebej na mestih, kjer je vlažnost več kot 60 odstotna.
  • ŠKODLJIVCI: kjer obstaja veliko vlage, obstaja tudi večja verjetnost za pojav škodljivcev (miši, podgane, ščurki,…).
  • PLESEN: najhujši sovražnik. Podatki kažejo, da plesen v stanovanju ali na delovnem mestu povzroča dihalne bolezni, alergijske reakcije, izpuščaje,…

Plesen lahko raste kjerkoli: tako na preprogi kot v ležiščih, na oblačilih in hrani, papirju in celo na mestih, ki jih ne moremo videti (stenskimi oblogami, laminatom, pod stropnimi ploščami,…)

Najboljša rešitev je, da poskušamo preprečiti nastanek plesni. Ključ do preprečevanja plesni je pa zelo preprost – NADZOR VLAGE!

Plesen je posledica vlage v prostoru. Plesen je otrok vlage in se pojavlja v vlažnih prostorih, kjer ima idealne pogoje za razvoj in rast.

Pa si poglejmo kateri so vzroki za vlago v prostoru in posledično za nastanek plesni?

Največkrat gre za kombinacijo nepravilne gradbene zasnove posameznih elementov ali celotne stavbe, nepravilnega prezračevanja in ogrevanja ter tudi neustreznega režima uporabe prostora.

Vzroki za vlago v prostoru so lahko zunanji ali notranji.

Pri zunanjih je vzrok lahko zamakanje zaradi počene cevi, slabe hidroizolacije temeljev kar privede do kapilarnega vleka v stene, zamakanje iz strehe ali žlebov, zamakanje pri oknih ali zunanjih vratih, visoka podtalnica, poplave… Izvore zunanje vlage moramo sanirati z gradbeno tehničnimi rešitvami kot so popravilo hidroizolacije, drenaža, popravilo cevi in izsušitev vlažnih zidov

Popolnoma drugačna je notranja vlaga, ki nastane zaradi aktivnosti normalnega bivanja (dihanje, znojenje, kuhanje, osebna higiena …) in aktivnosti v stanovanju (sobne rastline, sušenje perila na radiatorjih, akvarij …), kondenzira pa se na toplotnih mostovih, torej hladnih mestih na ovoju stavbe.

Primerna zračna vlaga za zdravo bivanje v prostoru je med 55% in 65%, če je višja spodbuja nastanek bakterij, plesni in vpliva na razvoj bolezni in alergij.

AKO SI LAHKO POMAGAMO PRI PREKOMERNI VLAŽNOSTI PROSTORA?

Odvečno vlago v prostoru lahko odstranimo/preprečimo na naslednje načine:

  • Z ustreznim prezračevanjem: da večkrat na dan vsaj za 4-5 minut odpremo okna in vrata ter s tem prezračimo kompleten bivalni prostor (pomembno je predvsem zjutraj ko je v prostoru veliko nadihanega zraka, po kuhanju, tuširanju in pranju perila,…)
  • Z rekuperacijo – kvalitetnim prezračevalnim sistemom, kateri bo poskrbel za zračenje prostora in kroženje zraka. 
  • Z ustreznimi razvlaževalci, solnimi tabletami in pripomočki, ki vpijajo vlago.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO PRI ODSTRANJEVANJU PLESNI?

Plesen je zelo delikatna za odstranjevanje saj z neustreznim načinom odstranjevanja lahko naredimo večjo škodo kot korist. Z neustreznim odstranjevanjem plesni njene spore razpršimo po celem stanovanju in lahko pride v naš organizem skozi dihalne poti, kar je za zdravje zelo nevarno.

Najpogostejše napake, ki jih delajo ljudje pri spopadanju s plesnijo

Najpogostejše napake so: vdanost v usodo (ne morem pomagati, plesen je pač prisotna), kakor tudi slepo zaupanje »čudežnim rešitvam« in njihovim prodajalcem, nerazumevanje vzroka za plesen – posledica vlage, neučinkovito prezračevanje, s pohištvom, zavesami in karnisami se onemogoči vertikalno strujanje zraka, problem vlažnih zidov – kapilarna vlaga in neustrezno izsuševanje objekta.

KAKŠNA JE NAJBOLJŠA REŠITEV V BOJU S PLESNIJO

Najboljša možna in edina priporočljiva rešitev pri boju s plesnijo je kot rečeno odprava vzrokov. To pomeni dober ovoj stavbe (tla, zunanje stene, strop) brez toplotnih mostov, kamor sodi tudi ustrezna rekuperacija – centralni prezračevalni sistem. V primeru kapilarne vlage priporočamo ustrezno izsuševanje vlažnih zidov , popravilo hidroizolacije in uporaba termičnih barv. Obnove zidnih opleskov se lotimo šele po trajnem znižanju relativne zračne vlage na 40-60% saj bomo le tako ustrezno za vedno odstranili vzroke plesni. Strošek sanacije je bistveno manjši od nekvalitetnega in nezdravega življenja katerega ste deležni pri vlažnem in plesnivem domu. Poskrbite, da bo vaše življenje kvalitetnejše in bolj zdravo.

Vas zanima kako se soočiti z odstranitvijo plesni?

Preverite ta blog… ČUDEŽNI IN FUNKCIONALNI RECEPTI ZA ODSTRANJEVANJE NADLEŽNE PLESNI.

Imate bolezenska stanje in ne veste kaj je vzrok? Preverite ta blog… morda je kriva plesen : PLESEN IN BOLEZEN

Ostale novice in nasveti

PLESEN IN BOLEZEN

PLESEN IN BOLEZEN

KAJ SO PLESNI? Plesni so večcelične glive, ki so razširjene povsod okrog nas- v notranjem in zunanjem okolju. Plesni v notranjem okolju rastejo pri...

preberi več
Kapilarna vlaga

Kapilarna vlaga

KAJ JE KAPILARNA VLAGA?         Ali ste tudi vi med tistimi, ki se soočajo s kapilarno vlago in problemom vlažnih sten ter posledično tudi plesnijo?...

preberi več

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Komentarji

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prenesi knjigo "Vlaga in plesen"

Prenesi si knjigo in ugotovi kako uspešno izsušujemo zidove v primeru kapilarne vlage.

Hvala za prenos knjige

Prenesi knjigo "Vlaga in plesen"

Prenesi si knjigo in ugotovi kako uspešno izsušujemo zidove v primeru kapilarne vlage.

Hvala za prenos knjige